Prefabricage: de toekomst van de bouw

In de gehele bouwsector neemt de belangstelling voor prefabricage toe. Bijna complete woningen rollen er inmiddels uit de fabriek. Prefabricage is dé oplossing voor het tekort aan vaklieden, voor een hogere bouwkwaliteit en een sneller bouwproces. De digitalisering van het bouw- en productieproces helpen mee om prefab op steeds hoger niveau te krijgen.

Al 35 jaar Prefab

Voor Vogelzang Dakelementen is dat allemaal bekend terrein. Al 35 jaar lang produceren we als familiebedrijf prefab producten. Met de prefab (beton)vloeren horen prefab kappen in de woningbouw inmiddels zo ongeveer tot de standaard bouwwijze. En dat is natuurlijk niet voor niets. Het maken van het kap in het werk kost veel tijd en is minder efficiënt in materiaalgebruik. Daarbij duurt het langer voor de woning wind- en waterdicht is, terwijl ook de kap zelf tijdens het timmerwerk in weer en wind staat. Voor het hout en voor de isolatie is dat uiteraard zeer ongunstig.

Prefab = kwaliteit

Prefabricage heeft grote voordelen. De geconditioneerde omstandigheden in de montagehal zorgen er voor dat de materialen in optimale conditie blijven en dat ook het werkproces gecontroleerd verloopt. Daarbij zijn de machines in de hal zijn helemaal afgestemd op de productie van dakelementen. De kwaliteit van de elementen is daardoor hoog. Ook ligt het productieproces niet stil door weersomstandigheden. Dat betekent dus een hogere productiesnelheid en een betrouwbare planning en levering.

Prefab = variatie

Prefab klinkt voor sommige mensen nog altijd als een log standaardproduct. Maar niets is minder waar. Prefabricage biedt juist volop mogelijkheden voor variatie, en dat met behoud van de kwaliteit van product, materialen en details. Digitalisering speelt daarbij een grote rol. Met 3D-modellen en BIM zijn verschillende bouwproducten steeds beter op elkaar af te stemmen in maatvoering en detaillering. Maar ook de digitale aansturing van bouwprocessen maakt veel mogelijk. Dakelementen zijn dan ook lang niet altijd standaard. Voor vele projecten leveren we specials met exclusieve dakvormen, zowel seriematig als voor een individuele woning. De digitale aansturing maakt het juist eenvoudiger om dit soort vormen te prefabriceren dan ze in het werk uit te timmeren.

Prefab = minder
faalkosten

De prefabricage van bouwdelen  zorgt voor een kortere bouwtijd met minder weersinvloeden. Door de betrouwbaarheid van prefab product en levering nemen ook de faalkosten af. Tel daar de besparing op afval nog eens bij op en het zal duidelijk zijn waarom werken met prefab onderdelen ook economisch de beste keuze is.

Prefab = geschikt
voor Wkb

Met de gestandaardiseerde opbouw en details van Vogelzang Dakelementen, kan elke bouwer eenvoudig aantonen welke kwaliteit het dak heeft. Dat maakt het samenstellen van een opleverdossier een stuk gemakkelijker. Het belang van dat opleverdossier gaat in de toekomst alleen nog maar toenemen. Ook voor de BENG-eisen zullen gecertificeerde adviseurs steeds vaker vragen om aan te tonen dat de bouwer gerealiseerd heeft wat de adviseur van tevoren had aangegeven aan energetische maatregelen. Dan gaat het onder meer over de thermische isolatie, de luchtdichtheid en de beperking van koudebruggen.

Ook voor de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen is een opleverdossier vereist. Wanneer deze wet in werking zal treden, is nog niet zeker. Op dit moment gaat het vooral om het draaien van pilots. Omdat we overtuigd zijn van de kwaliteit van onze producten, wil Vogelzang Dakelementen graag als partner van aannemers meedoen aan dergelijke pilots.

“Oplossings gericht denken vanuit Prefabricage zit in ons hart”

Stefan Riedeman

Wilt u ook duurzaam bouwen? 
We staan voor u klaar!

Neem contact op

Bezoek- en postadres

Galileistraat 18
7701 SK  Dedemsvaart

Productie- en afleveradres:

Galileistraat 18
7701 SK  Dedemsvaart

0523-615922

info@vogelzangdakelementen.nl