Circulariteit en  duurzaamheid

De bouwproducten van Vogelzang Dakelementen leveren een grote bijdrage aan verduurzaming in de bouw. Door hun hoge isolatiewaarde en luchtdichtheid helpen ze mee om het energieverbruik van woningen fors te beperken, maar we kiezen ook voor duurzame materialen, een duurzaam productieproces en een opbouw die circulariteit mogelijk maakt. De dakelementen van Vogelzang hebben dan ook het Greenworks Label van Raab Karcher.

De dakelementen van Vogelzang bestaan hoofdzakelijk uit hout, glaswol en Spano spaanplaat. Voor de binnenwanden gebruiken we een beplating van fermacell. Alle materialen voldoen aan hoge duurzaamheidseisen. Zo gebruiken we uitsluitend hout met het FSC keurmerk. Daarbij is hout een hernieuwbare grondstof, die tijdens de groei CO2 opneemt en dat vastlegt gedurende zijn gehele levensduur. Het staat momenteel dan ook volop in de belangstelling als duurzaam bouwmateriaal van de toekomst. Dit geldt ook voor de Spano-spaanplaat, waarin houtsnippers worden verwerkt.

 

Glaswol en Fermacell

Glaswol is een isolatiemateriaal dat hoog scoort in de LevensCyclusAnalyses van bouwmaterialen. Dat blijkt ook uit de gegevens in de Nationale Milieu Database. We gebruiken glaswoldekens met meer dan 75% gerecycled glas.

Ook fermacell gipsvezelplaten zijn milieuvriendelijke producten. De productie hiervan vindt plaats volgens een milieuvriendelijk proces op basis van uitsluitend natuurlijke materialen (gerecycled papier, gips en water) en zonder toevoeging van lijm. De platen zijn nagenoeg emissievrij gebleken en bevatten geen stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid, zoals formaldehyde.

 

Productieproces

Vogelzang Dakelementen heeft het productieproces zo geoptimaliseerd dat er minimaal afval ontstaat. Het afval dat er is, gaat zo veel mogelijk terug in de productieketen. Grondstoffen worden daarmee dus maximaal benut en afvalstromen op de bouwplaats worden voorkomen.

In het productieproces vernevelt Vogelzang geen vluchtige stoffen of lijmen. Dat is op zich al goed voor het milieu, maar het maakt het ook mogelijk om bij sloop de materialen in de dakelementen te scheiden en 100% te recyclen. De dakelementen hebben overigens een vrijwel onbeperkte levensduur. Mocht een woning onverhoopt vroegtijdig gesloopt worden, dan zijn de dakelementen ook in zijn geheel in een ander project herbruikbaar.

Vogelzang produceert de dakelementen met moderne, energiezuinige machines in goed geïsoleerde hallen.

Greenworks label

De dakelementen van Vogelzang vallen onder het Raab Karcher Greenworks label, waarmee Raab Karcher milieubewust bouwen wil promoten en gemakkelijker wil maken. Dit label geeft ook aan wat de dakelementen betekenen voor de GPR-score en voor de BREEAM-score van gebouwen.

Duurzaam dakelement

Volledig Circulair

Onze Dakelementen zijn vrij van schadelijke stoffen en 100% recyclebaar (upcycling, downcycling).

9

KOMO keurmerk

Vogelzang verwerkt uitsluitend houtproducten die FSC® en/of Stip gecertificeerd zijn en KOMO-keurmerk hebben.

9

Klaar voor de toekomst

Onze dakelementen kunnen toegepast worden binnen verschillende bouwconcepten (flexibel, demontabel, klimaatneutraal, passiefhuis etc.). Door zeer maatzuivere prefabricage zijn grote voordelen te behalen in tijdwinst en in afvalbesparing op de bouw.

Vogelzang circulair 

Productontwerp

Vogelzang denkt tijdens zijn ontwerp/investeringsfase vanuit de circulaire economie: Wat draagt dit bij aan onze bedrijfsvisie en doelstelling en voldoen we hiermee aan de doelstelling van de overheid?

Productieproces

Doordat Vogelzang gebruik maakt van nieuwe machines is het productieproces erg duurzaam. Op dit moment ligt onze aandacht vooral bij ons afval. Dit wil Vogelzang graag verminderen; als er wel afval is kijken we naar recyclingmogelijkheden.

Logistiek en montage

De logistiek is veel in beweging. Onder meer worden steeds vaker nieuwe energiebronnen ingezet zoals waterstof en HVO en vooral ook elektriciteit. Vogelzang blijft deze ontwikkelingen nauwlettend volgen en wil kansen op het juiste moment benutten.

Hergebruik

Door ons hout uit verantwoorde bossen te halen zorgen we er voor dat dit hout geschikt blijft voor de kap. Daarnaast wordt ons isolatie restafval terug geleverd aan onze leverancier. Onze partner maakt hier weer nieuwe producten van.

Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Vogelzang draagt bij aan SDG doel 11 Duurzame steden en gemeenschappen. Wij produceren een duurzaam en kwalitatief hoogwaardig dakelement en dragen zo bij aan veilige en duurzame woningen voor Nederland.

Vogelzang draagt tevens bij aan SDG doel 15 Leven op het land. Al ons hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Hiervoor werken wij met de keurmerken FSC en Stip.

“De komende jaren sturen we naar het gebruik van duurzame materialen en naar minder afval door onze gehele productieketen”

Jos Vogelzang

Wilt u ook duurzaam bouwen? 
We staan voor u klaar!

Neem contact op

Bezoek- en postadres

Galileistraat 18
7701 SK  Dedemsvaart

Productie- en afleveradres:

Galileistraat 18
7701 SK  Dedemsvaart

0523-615922

info@vogelzangdakelementen.nl